Friday, January 1, 2010

101 Peniaga Bumiputera Kena Halau

Anggerik Mall
KUALA LUMPUR: Seramai 101 peniaga Bumiputera yang didakwa tidak membayar sewa di pusat beli-belah Anggerik Mall, Shah Alam, diarahkan keluar dari premis itu dalam tempoh sebulan bermula semalam.

... “Sejak kami ambil alih pengurusan bangunan Ogos lalu, 101 peniaga ini tidak membayar sewa yang hanya serendah RM300 hingga RM429 sebulan. Namun, kami masih bertimbang rasa dan mengeluarkan beberapa notis sebagai amaran.

“Malangnya, notis itu tidak diendah menyebabkan kami terpaksa mencabut fius aliran elektrik utama untuk menyedarkan pihak terbabit. Mereka umpama peniaga ‘setinggan’ kerana berniaga di premis kami dengan percuma, malah enggan menandatangani surat perjanjian untuk menyewa premis di bangunan yang diuruskan syarikat,” katanya pada sidang media di sini, semalam. ... - 101 peniaga diarah keluar
“Kita dalam lebih kurang 120 peniaga dan penyewa, kalau kita tengok dari hasil lama nak dapat RM30, RM40 ringgit satu hari pun susah. Kawan saya Sabariah terpaksa keluar nak cari hasil nak bayar sewa disebabkan orang tidak datang atau singgah tempat dia tu. Ini yang menjadi kesedihan kepada pihak penyewa kita”,katanya. - Persatuan Usahawan Anggerik Mall Persoal Tindakan Inno Elegan
Fuad: Shah Alam ini tempat orang Melayu elit tinggal bukan? Kalau sebelum Putrajaya dibina dahulu, Shah Alam inilah ibarat Putrajaya.

Sekarang sampai 101 orang peniaga Bumiputera diarahkan keluar. Ia seperti 3 buah kelas sekolah menengah ramainya.

Kalau tak bayar sewa, ini bermakna untung jualan tidak mencapai jumlah sasaran bayaran sewa. Atau pun mungkin cukup-cukup makan untungnya.

No comments:

Post a Comment